Szkolenie
Szkolenie prowadżą Ekspertki z:

W trakcie szkolenia dowiedzą się Państwo jak prawidłowo skonstruować etykietę suplementu diety, jakich treści unikać żeby nie narażać się na sankcje.
Wskażemy jak ustalić czy dany składnik jest dozwolony w suplementach diety oraz w jakiej ilości, jak weryfikować status novel food.
Powiemy też o grzybach w suplementach diety - jak ustalić czy dany grzyb może być składnikiem suplementu diety, w jakiej ilości i jaka część grzyba
Przedstawimy też zagadnienie beauty claims oraz omówimy jak stosować stwierdzenia bio/eko, green w oznakwoaniu i reklamie, oraz jak używać takich stwierdzeń zarówno co do składu jak np. opakowania suplementu diety
Podczas szkolenia przestawimy wiele przykładów z praktyki.
Suplementy Diety: zgodność prawna składu, etykietowania i reklamy, projekt nowelizacji - planowane zmiany w zakresie kar, zmiany w katalogu novel food, grzyby w suplementach diety, beauty claims, stwierdzenia bio/eko, green w oznakowoaniu i reklamie, jak używać takich stwierdzeń zarówno co do składu jak np. opakowania
I. Wymogi składnikowe i surowcowe
1. nowelizacja rozporządzenia Ministra Zdrowia (2025/2026), zmiany dot. grzybów :
- nowe formy chemiczne witamin i minerałów dopuszczone do stosowania (np. witaminy D, żelazo);
- jakie ustalić jakie grzyby mogą być składnikami suplementów diety
2. surowce botaniczne (Botanicals) a EFSA:
- status tzw. oświadczeń pending;
- wymogi dowodowe – kiedy konieczne jest przedstawienie solidnych dowodów naukowych (badań klinicznych, metaanaliz).
- beauty claims
- jak stosować stwierdzenia bio/eko/ green w oznakwoaniu i reklamie, jak używać takich stwierdzeń zarówno co do składu jak np. opakowania suplementu diety
3. lista substancji zakazanych i ograniczonych:
- przegląd najnowszych uchwał Zespołu ds. Suplementów Diety (np. wycofanie glistnika jaskółczego ziela);
- analiza listy substancji na liście obserwacyjnej.
4. zmiany w tzw katalogu "Nowej Żywności" (Novel Food), jak na nie reagować - cordyceps militaris
II. Rewolucja w reklamie i sankcje
- Projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- projektowane zmiany
- na jakim etapie jest nowelizacja
2. ryzyko sankcji finansowych:
- omówienie podwyższonych kar finansowych (do 1 mln PLN);
- nowe uprawnienia kontrolne Inspekcji Sanitarnej.
4. zasady sprzedaży i ekspozycji:
- regulacje dotyczące prezentacji suplementów w aptekach.
III. Zgodność prawna i dokumentacja
1. praktyka etykietowania:
- praktyczne wytyczne w zakresie tworzenia/sprawdzania etykiet zgodnych z wymogami (dawki, ostrzeżenia, alergeny).
2. klasyfikacja produktów "Borderline":
- zasady rozróżniania statusu prawnego (suplement, żywność specjalna, wyrób medyczny).
3. aktualizacja procesu notyfikacji:
- najnowsze procedury i dokumentacja wymagana przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS).